DLA RODZICÓW
Angielsko-Polskie przedszkole niepubliczne

KONKURS PIOSENKI ANGIELSKIEJ

O NAS
W przedszkolu SOWA realizujemy program nauczania w konwencji billingualnej, tzn. w języku polskim oraz w języku angielskim. Dwujęzyczne nauczanie odbywa się w trakcie całego dnia. Ilość zajęć dydaktycznych i obcowanie z językiem angielskim codziennie min 5-6h w każdej grupie zapewnia każdemu dziecku systematyczny postęp w przyswajaniu języka angielskiego. Chcąc wzbogacić ofertę edukacyjną oraz rozwijać swój warsztat pracy startujemy do różnych projektów europejskich, które udaje nam się wygrywać.

Posiłki

WSZYSTKIE POSIŁKI PRZYGOTOWYWANE SĄ W NASZEJ WŁASNEJ, PROFESJONALNIE WYPOSAŻONEJ KUCHNI!

Gotujemy smaczne i urozmaicone dania, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym.

Zapewniamy dzieciom 4 posiłki dziennie:

  • śniadanie – kolorowe kanapki z różnych gatunków pieczywa, z serem, wędliną, pasztetem, dżemem owocowym, miodem, sezonowymi warzywami, potrawy z jaj, jogurty, mleko z ulubionymi płatkami i chrupkami, kiełbaski, kakao, woda, herbata owocowa.
  • obiad – składa się z dwóch dań: zupy i drugiego dania mięsnego lub jarskiego, surówki lub gotowanych warzyw, woda, herbata owocowa, kompot.
  • podwieczorek – ciasto własnego wypieku, serki, jogurty, naleśniki, racuchy, gofry, ryż z owocami, owoce sezonowe, wafle ryżowe, różnego rodzaju chrupki, kisiel, budyń, musli, owoce suszone, tosty, serki, galaretki owocowe
  • II podwieczorek – kolorowe kanapki z serem, wędliną, sezonowymi warzywami, dżemem owocowym – dla dzieci pozostających do późnych godzin popołudniowych – aby nikt z przedszkola nie wyszedł głodny.

W przypadku dziecka z alergią pokarmową proponujemy dietę eliminacyjną.
Podczas posiłków dzieci mogą „jeść do syta”. Oznacza to, że nie limitujemy posiłków.

W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z napojów dostępnych w salach. Nie podajemy gotowych soków.

Dzieci są zachęcane, lecz nie zmuszane do jedzenia. Wspólne posiłki stanowią dla nich okazję do spróbowania różnorodnych dań i poznania zasad zachowania się przy stole.
Dzieci uczone są samodzielności w komponowaniu kanapek oraz sprzątaniu po sobie i całej grupie. Często same przygotowują podwieczorki pod okiem nauczyciela.


Wdrożyliśmy system HCCP, który jest rekomendowany przez Światową Organizację Zdrowia oraz wymagany prawem Unii Europejskiej. Kuchnia funkcjonuje w oparciu o projekt technologiczny zatwierdzony przez Sanepid.