Syrop z buraka i z cebuli – naturalne sposoby na kaszel

Od lat znane są domowe sposoby na grypę, przeziębienie, a zwłaszcza na kaszel. Bardzo dobrze sprawdzają się przy tym syropy z cebuli czy z buraka. Na jaki kaszel są one najlepsze i jak je przygotować?

Dobroczynne właściwości syropu z cebuli

Idealny lek na przeziębienie – syrop z cebuli ma i wiele innych, dobroczynnych właściwości. Pozwala łagodzić ból gardła i sam kaszel. Można podawać go bezpiecznie nawet rocznym dzieciom. To tradycyjne lekarstwo, które od lat przygotowujemy w warunkach domowych.

Nie ma znaczenia, czy nasze dziecko ma kaszel suchy czy mokry – syrop z cebuli sprawdzi się w obu przypadkach. Można go z powodzeniem podawać przy infekcjach wirusowych przebiegających z kaszlem, jak i przy przeziębieniu i grypie. Stanowi realną alternatywę dla leków z apteki. Polecają go nawet pediatrzy.

W syropie z cebuli zawarte są olejki lotne, ważne witaminy: E, B1, B2, B6 i C, kwas foliowy, jak i przegląd składników mineralnych: sód, potas, wapń, mangan, żelazo, miedź, kobalt, cynk, fosfor, fluor, jod i karoten. Nic więc dziwnego w tym, że taki syrop będzie wydatnie zwiększał naszą odporność i stymulował mechanizmy obronne organizmu.

Jak zrobić syrop z cebuli?

To banalnie proste – wystarczy pokrojona w plastry cebula oraz cukier bądź miód. Do czystego słoika wkładamy warstwę cebuli i przelewamy ją miodem lub zasypujemy cukrem. Następnie powtarzamy czynność, aż do zapełnienia słoika. Naczynie należy odstawić na kilka godzin lub maksymalnie dobę na parapet czy w ciepłe miejsce. Wtedy cebula puści sok. Syrop można następnie przecedzić i przechowywać w lodówce przez maksymalnie 10 dni. Podaje się go dziecku po około 5-10 ml dwa razy dziennie.

Kiedy warto sięgnąć po syrop z buraka?

Burak to kolejne warzywo, które może wzmocnić naszą odporność i złagodzić kaszel. Wzmacniający syrop z buraka idealny jest dla dzieci, ponieważ ma dobry smak i zapach. Skutecznie zmniejsza kaszel i ułatwia odkrztuszanie nagromadzonej w drogach oddechowych wydzieliny. To w pełni naturalny syrop, który można podawać nawet dzieciom po pierwszym roku życia.

W syropie z buraka znajdziemy barwniki z grupy betalain, które występują też w szpinaku i to one dają nam lepszą odporność. Poza tym zawiera on antyoksydanty, czyli substancje mające działanie przeciwzapalne, betainę, witaminy C, A, E, K i z grupy B oraz żelazo, potas, magnez, potas, fosfor, sód, cynk i wapń.

Syrop z buraka doda sił dziecku, uchroni przed rozwojem przeziębienia i przyspieszy leczenie kaszlu, dzięki czemu nasze dziecko szybciej wróci do przedszkola. Można go stosować przy kaszlu, infekcjach wirusowych i bakteryjnych. Jest skuteczny przy męczącym, suchym kaszlu, jak i kaszlu mokrym, wymagającym odkrztuszania.

Jak zrobić syrop z buraka?

Do wykonania syropu z buraka potrzebujemy 1-2 buraki, łyżkę cukru lub miodu – gryczanego, lipowego lub spadziowego.
Buraka myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki, które rozdrabniamy np. blenderem. Następnie przecedzamy sok i dosładzamy go płynnym miodem lub cukrem. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce.