Przejdź do treści

Zdrowe jedzenie w szkołach i przedszkolach

2Zgodnie z najnowszymi uwarunkowaniami prawnymi, w polskich szkołach i placówkach przedszkolnych, od 1 września 2015 roku mają być utrwalane zdrowe nawyki żywieniowe. Co to oznacza w praktyce?

O ustawie

Nowelizacja ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która weszła w życie z początkiem roku szkolnego 2015/2016, firmy prowadzące sklepiki szkolne nie mogą sprzedawać na terenie szkoły lub przedszkola, tzw. śmieciowego jedzenia, czyli produktów zawierających znaczne ilości składników niezalecanych dla rozwoju dzieci. Minister Zdrowia uregulował jednocześnie kwestie przygotowania jedzenia w przedszkolach. Dzieci mają jeść zdrowe, nieprzetworzone jedzenie, najlepiej przygotowane na miejscu w przedszkolu lub w szkole. Na 100-procentowe spełnienie takich założeń mogą sobie pozwolić jedynie te placówki, które dysponują własną kuchnią i mogą na bieżąco kontrolować jakość, ilość i typ składników wykorzystywanych do przygotowania kolejnych posiłków.

W menu przedszkolaka powinny znaleźć się warzywa, owoce, mięso dobrej jakości, wędliny z kurczaka i indyka, przetwory z ryb i jaj, ale bez majonezu i podobnych dodatków.

Tworząc listę „dozwolonych” produktów w jadłospisie szkół i przedszkoli, uwzględniono ich wartość odżywczą i zdrowotną oraz normy żywieniowe.

Uczenie dzieci zdrowego żywienia

Przedszkola eliminując z potraw przyrządzanych i podawanych dzieciom cukier, sól oraz nadmiar tłuszczów, mają wyrobić w nich nawyk zdrowego żywienia. Dzieci powinny jeść kanapki przygotowane z pieczywa razowego, pełnoziarnistego lub bezglutenowego. Ma to związek z ogólnopolską profilaktyką otyłości.

Nowe przepisy ograniczają możliwość dodawania do posiłków cukrów, substancji słodzących, czy żywności o dużej zawartości tłuszczu lub soli, na korzyść spożywania świeżych warzyw i owoców oraz żywności bogatej w wapń, jak i picia mineralnej wody niegazowanej. Wszystkie napoje, w tym herbata mogą być słodzone tylko miodem, a nie białym cukrem. Raz w tygodniu przedszkolakom i uczniom szkół wszelkiego rodzaju ma być podawana ryba, a każdy obiad musi być wzbogacony o porcję warzyw i owoców.