Przejdź do treści

Jak wzmocnić odporność przedszkolaka?

IMG_2329Każdy rodzic posyłający dziecko do przedszkola w okresie jesienno-zimowym jest świadom tego, że jego pociecha szybko może się rozchorować. Aby ograniczyć skalę zachorowania na różne choroby u przedszkolaków należy wzmacniać stopniowo ich odporność. Jest to szczególnie istotne jesienią i zimą, kiedy organizm człowieka, bez względu na wiek, podatny jest na spadek odporności i złe samopoczucie. Przejściowe pory roku sprzyjają zwiększonej zachorowalności u przedszkolaków.

Jak bronić się przed nadmiernymi zachorowaniami?

Wzmacnianie odporności przedszkolaka przed wszelkiego rodzaju infekcjami powinniśmy rozpocząć od zmiany jego diety. Powinna ona być zdrowa i prowadzona w trybie regularnym. Te same pory posiłków każdego dnia mają niebagatelny wpływ na zachowanie witalności organizmu i odpowiedniej ciepłoty ciała. Dziecko w wieku przedszkolnym powinno spożywać około 4-5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny. Zimą i jesienią warto zwiększyć liczbę potraw podawanych dziecku na gorąco. Zamiast tradycyjnych kanapek na śniadanie można podać owsiankę z owocami na gorąco, lub płatki z gorącym mlekiem. Ciepły posiłek zjedzony z samego rana pozwoli na ogrzanie organizmu. Zimne potrawy niestety działają w odwrotny sposób i na dodatek zwiększają wydzielanie śluzu, co prowadzi do kataru i kaszlu.

Oprócz ciepłego śniadania, podawajmy przedszkolakom ciepłą zupę i ciepłe drugie danie. Do posiłków możemy dziecku serwować gorącą herbatę. Posiłki powinniśmy przygotowywać ze świeżych warzyw i doprawiać je ziołami oraz przyprawami, które poprawiają trawienie i wzmacniają odporność. Zalicza się do nich:
• tymianek,
• oregano,
• kminek,
• kurkumę,
• imbir,
• cynamon.

Dietę dziecka jesienią i zimą powinniśmy wzbogacić w zboża zawierające cynk, żelazo i magnez, wpływające na regulację układu immunologicznego. Takie zboża zawarte są m.in. w kaszy jaglanej i gryczanej. Zaleca się podawanie posiłków ze składnikami z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 – oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, migdały itp.

Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że zdrowa dieta na odporność musi być bogata w warzywa i owoce, także suszone.

Odpowiedni ubiór

Przedszkolak, który jest ubierany za ciepło, w kilka ciepłych warstw ubrań, szybciej będzie się przeziębiał niż ten, któremu jest trochę chłodno w ubraniu, jakie przygotują mu rodzice. Ubierając dziecko powinniśmy pamiętać, żeby nie dopuszczać ani do nadmiernego wychłodzenia, ani do przegrzania organizmu. W domu, w którym przebywa dziecko też nie powinno być zbyt ciepło – optymalna jest temperatura rzędu około 20 stopni Celsjusza. Pomieszczenia powinny być często wietrzone, a powietrze musi mieć wysoką wilgotność – rzędu około 60 proc.