Poza głównymi posiłkami, które powinny dostarczać naszym dzieciom wszelkich podstawowych substancji odżywczych i energii do pokonywania codziennych wyzwań, powinniśmy przygotować dla nich drugie śniadanie i podwieczorek. Mogą mieć one formę przekąski, choć większość rodziców nie wie, co właściwie miałoby się w niej znaleźć?
Niezdrowe podjadanie
Dziecko od najmłodszych lat powinno być uczone, że są pory posiłków, których trzeba przestrzegać. Błędem popełnianym przez wielu rodziców jest to, że dają dziecku przekąski zawsze wtedy, gdy chcą je uciszyć lub muszą utrzymać je w ryzach przez dany czas, np. w czasie mszy w kościele. W efekcie w rączkach dziecka lądują biszkopty, chrupki, a nawet niezdrowe chipsy.
Takie podjadanie pomiędzy posiłkami prowadzi do nadmiernego rozciągnięcia żołądka małego dziecka, przez co cały czas jest ono głodne i domaga się jedzenia, zaś w czasie podstawowych posiłków nie jest w stanie zjeść tyle, aby się najeść na dłuższy czas. Inna sprawa jest taka, że dziecko spożywające zbyt dużo niezdrowych przekąsek, przez cały dzień, wyrabia w sobie złe nawyki żywnościowe. Je z nudów i z przyzwyczajenia – bardziej niż z realnego uczucia głodu.
Przekąski na drugie śniadanie i podwieczorek
Jeśli już mowa jest o przekąskach, to nie powinniśmy serwować dzieciom batonów czekoladowych, chipsów, słodkich jogurtów z czekoladowymi dodatkami i tym podobnych rzeczy, które zawierają bardzo dużo cukru, a niewiele tak naprawdę wartości odżywczych.
Lepiej będzie samodzielnie przygotować zdrową przekąskę dla dzieci. Na przykład jogurt owocowy z półki sklepowej można zastąpić własnoręcznie przygotowanym jogurtem. Wystarczy szklanka jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego, do tego szklanka owoców świeżych lub mrożonych oraz 1 łyżeczka miodu, dla uzyskania pożądanego smaku. Trzeba podkreślić, że kupne jogurty choć pięknie opakowane i smaczne, naprawdę zawierają dużo niezdrowego i niepożądanego w diecie naszego dziecka białego cukru i całą masę barwników. Owoców jest w nich bardzo mało, albo wcale. Z kolei przygotowanie podobnego jogurtu samemu nie jest trudne i nie zajmie nam dużo czasu.
Chipsy czy paluszki zastąpimy suszonymi owocami, np. chipsami z bananów lub jabłek, które są bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Zawierają korzystną dla naszego organizmu fruktozę – cukier, dlatego są słodkie i dzieci je uwielbiają. Można je przygotować chociażby w suszarce elektrycznej.
Biszkopty i inne ciastka można wyrzucić do kosza, jeśli nauczymy się piec pyszne, domowe ciasteczka z płatkami owsianymi, orzechami i owocami suszonymi. Dodaje się do nich jajko i na przykład gorzką czekoladę. Będą bardzo dobre i zdrowe