Przedszkole powinno udostępnia do wglądu rodziców i opiekunów przedszkolaków, jadłospis na cały tydzień. Dzięki temu rodzice mogą zapoznać się z nim i sprawdzić, czy nie zawiera alergenów, jakich organizm dziecka nie toleruje. Jak jadają nasze dzieci? Czy wyżywienie w przedszkolu jest rzeczywiście dostosowane do wieku dziecka i wystarczająco urozmaicone?
Jadłospis zgodny z ustawową normą
W każdym przedszkolu o żywienie wszystkich wychowanków dba intendentka, której zadaniem jest między innymi prawidłowe komponowanie posiłków dla najmłodszych, zgodnie z zaleceniami dietetyków. Kontrole wyrywkowe jedzenia spożywanego przez dzieci przeprowadza Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna. Ocenia ona między innymi przedszkolne jadłospisy. W przedszkolach prywatnych z kolei kontroluje higienę posiłków podawanych dzieciom.
Intendentka dba o kaloryczność posiłków, a sanepid ocenia wartość energetyczną obiadowej porcji dla przedszkolaka. Obowiązuje norma wynosząca około 600 kalorii. Dziecko w przedszkolu nie jest zmuszane do jedzenia, ale zachęcane do zjedzenia kolejnych posiłków. Każde danie powinno być komponowane przy użyciu właściwej ilości białka, węglowodanów i tłuszczów.
Zasady komponowania posiłków
Najlepiej, aby w przedszkolu istniała kuchnia, która na miejscu przygotowuje posiłki dla przedszkolaków. Wówczas pracownicy przedszkola mają największy wpływ na to, co jedzą dzieci.
Każdy główny posiłek w przedszkolu powinien zawierać produkty spożywcze, które są źródłem białka zwierzęcego. W przypadku śniadania jest to najczęściej nabiał, a na obiad – mięso. W składzie posiłku zawsze musi być owoc lub warzywo. Posiłki muszą być urozmaicone, aby w ciągu jednego dnia dziecko nie otrzymało samych ciężkostrawnych czy smażony dań. Priorytetem dla kuchni przedszkolnej jest przygotowanie dla dzieci posiłków lekkostrawnych, z dodatkiem gotowanych i surowych warzyw. Warzywa i owoce wkomponowane w jadłospis przedszkolny mogą być produktami sezonowymi, świeżymi, ponieważ zawierają one zdecydowanie najwięcej witamin i minerałów, ważnych dla zdrowego wzrostu i rozwoju dziecka.
W przedszkolnych posiłkach powinny znaleźć się składniki zmuszające dziecko do żucia, co uczy dziecko prawidłowego przeżuwania i ma pozytywny wpływ na jego zgryz. Posiłki nie mogą być solone lub słodzone. Można używać naturalnych ziół, a do słodzenia herbaty – miodu.