Przejdź do treści

Czy wspólne gotowanie z przedszkolakiem to dobry pomysł?

17Spędzanie wspólnie z dzieckiem czasu wolnego jest bezcenne dla kształtowania więzi pomiędzy maluchem a jego rodzicami czy opiekunami. Można zagospodarować czas w dowolny sposób, na przykład zapraszając dziecko do wspólnego gotowania. Nie chodzi tu oczywiście o to, aby dziecko szatkowało kapustę czy kroiło cebulę. Ciężkie prace należy pozostawić dorosłym, ale przedszkolak będzie miał wielką frajdę w wałkowaniu ciasta czy mieszaniu kremu w misce. W wielu przedszkolach regularnie są organizowane zajęcia z gotowania, które są urozmaiceniem dnia przedszkolaka.

Prawidłowy rozwój malucha

Placówki oświatowo-wychowawcze organizując zajęcia kulinarne dla przedszkolaków, zwłaszcza w grupach starszaków, przyczyniają się do zapewnienia dziecku ciekawej rozrywki, ale jednocześnie robią kolejny krok w prawidłowym rozwoju malucha. Nabiera on nowych umiejętności, przydatnych w codziennym życiu – tak na etapie dzieciństwa, jak i później. Eksperci z dziedziny psychologii dziecięcej podkreślają, że wpuszczenie dzieci do kuchni i organizowanie zajęć kulinarnych w przedszkolu to świetny pomysł, który uczy dzieci podejmowania decyzji, odpowiedzialności i jednocześnie rozwija ich wyobraźnię. Może zaszczepić pasję do gotowania, a nawet przyczynić się do poszerzenia horyzontów żywieniowych dziecka. Niejadek, który sam przygotuje sobie kanapkę, pomoże w pieczeniu ciasta lub przygotowaniu domowej pizzy, szybciej będzie skłonny do spróbowania takich potraw, niż gdyby zostały mu one podane przez mamę.

Gotowanie z dzieckiem wzmacnia z nim kontakt i jest atrakcyjną zabawą, w opinii maluchów. Dziecko uczy się pracy zespołowej i rozwija zdolności manualne. Czuje się docenione i ważne. Wspólne gotowanie tak w domu, jak i w przedszkolu to jak najbardziej trafiony pomysł.

Bezpieczeństwo dzieci

Ostre przedmioty znajdujące się w kuchni – noże, obieraczki, nożyczki i tym podobne, talerze szklane i porcelanowe, a także urządzenia elektryczne – piekarnik, kuchenka czy nawet zwykły toster i czajnik, stanowią potencjalne zagrożenie dla dziecka. Urządzając w przedszkolu zajęcia z gotowania należy w pierwszej kolejności zadbać o bezpieczeństwo podopiecznych. Jeśli mają mieszać ciasto, wręczmy im drewnianą lub teflonową łyżkę i plastikową miskę. Z kolei po przygotowaniu pizzy same jej włożenie do piekarnika powinno leżeć w gestii osoby dorosłej.

Najlepiej planować zajęcia z gotowania w taki sposób, aby wszystkie czynności potencjalnie niebezpieczne zostały wykluczone. Nie warto więc zabierać się na przykład za krojenie i szatkowanie warzyw lub owoców na sałatki.