Przejdź do treści

Jak wpoić dziecku zdrowe nawyki żywieniowe?

2Dziecko uczy się od rodziców jak poznawać świat i w jaki sposób zachowywać się w różnych sytuacjach społecznych. Również prowadzona przez dziecko dieta wynika z tego, czego nauczyło się ono od rodziców. Jeśli mama i tata pokazują, że jedzą fast foody i niezdrowe przekąski na co dzień, dziecko będzie chciało ich naśladować. Prawidłowa dieta ma z kolei ogromne znaczenie dla zdrowego rozwoju dziecka w przyszłości. Od rodziców i w pewnym stopniu również od placówki przedszkolnej zależy, czy dziecko będzie praktykowało zdrowe nawyki żywieniowe, czy też stanie się amatorem słodyczy, chipsów i fast foodów.

Wzór w rodzicach

Dziecko w pierwszych latach swojego życia spożywa posiłki skomponowane przez rodziców lub opiekunów. Mamy więc decydujący wpływ na tryb jego odżywiania się. Z czasem wyrabia swój własny smak i może odmawiać spożywania pewnych produktów. O ile nie jest ich zbyt wiele i nie są zastępowane niezdrowymi przekąskami, można to zaakceptować. Jeśli jednak maluch odmawia jedzenia czegokolwiek zdrowego – zup warzywnych, pełnowartościowych produktów nabiałowych i mięsnych, a spożywa wyłącznie ciastka, słone przekąski i słodycze, powinniśmy zareagować. Najlepiej przetrzymać upór dziecka i poczekać, aż samo zgłodnieje i zje to, co mu przyrządzimy.

Nie możemy zapominać, że dzieci to świetni obserwatorzy, którzy rejestrują wszystko, co dzieje się wokół nich. Dziecko śledzi zachowanie rodziców i widzi, co najchętniej je mama i tata. Nie ocenia menu rodziców, ale odwzorowuje je. Dlatego nasze nawyki żywieniowe muszą być zdrowe, jeśli chcemy je wpoić także naszym dzieciom.

Dodatkowo, musimy pamiętać o stałych porach posiłków, przestrzeganych przez wszystkich domowników. Dziecko dzięki temu będzie jadało regularnie, co będzie sprzyjało właściwemu rozwojowi jego układu pokarmowego i całego organizmu.

Przedszkole spełnia ważną rolę w kształtowaniu smaku dziecka

Wielu 3-latków ma problemy z jedzeniem. Mówi się, że nasze dziecko jest niejadkiem. Kiedy jednak zaczyna uczęszczać do przedszkola, może się to diametralnie zmienić. Dzieci spożywające śniadania, drugie śniadania, obiady i podwieczorki w swoim towarzystwie jedzą zasadniczo wszystko, co się im podaje. Obserwując inne dzieci niejadek może sięgnąć po te produkty spożywcze, których w domu nigdy nie jadał. Nauczyciele w przedszkolu dbają o kształtowanie i utrwalanie zdrowych nawyków żywieniowych. Dieta przedszkolaka jest urozmaicona i dobrze przemyślana. Dba o to kuchnia znajdująca się w placówce, albo osoba zamawiająca catering. Warto podkreślić, że to pierwsze rozwiązanie zwykle okazuje się korzystniejsze dla samych dzieci, bowiem posiłki zawsze są świeże, podawane na czas, a nie odgrzewane po kilku godzinach w mikrofalówce.